torstai 9. kesäkuuta 2011

Kirjastopalveluja kaiken ikäisille

Päivi Brink kirjoittaa:

Luin Kirjasto-lehden numeroa 2/2011 ja ilahduin lukiessani toimittaja Elina Lampelan jutusta, miten hyvää kirjastopalvelua saavat ikäihmiset Salon aluesairaalan laitoskirjastossa. Erikoiskirjastovirkailija Leenakaisa Haapaniemi kiertää osastoilla kirjakärryn kanssa. Hän tuntee lukijakunnan ja osaa suositella heille sopivaa kirjallisuutta. Romantiikka, jännitys ja elämäkerrat tuntuivat olevan kysyttyjä. Enni Mustonen, Anni Polva, Elsa Anttila, Danielle Steele ja ruotsalaiset dekkaristit ovat suosittuja vanhusten keskuudessa. Laitoskirjastossa pitää olla tilannetajua ja ymmärrystä siitä, mitä potilaat jaksavat lukea. Kirjastovirkailija saa innostuneen vastaanoton osastoilla ja hänen kanssaan jutellaan mukavia samalla kun etsitään sopivaa kirjaa. Hyvin kirjoitettu juttu tärkeästä aiheesta!

Samassa lehdessä kerrottiin, että Kaarinassa toimii Kotikirjasto Hopeakettu, joka lähettää kirjoja suoraan kotiin niille, jotka eivät pääse kirjastoon, kuten huonokuntoisille vanhuksille. Kirjasto tarjoaa myös kirjavinkkausta, joten itse ei tarvitse edes tietää tarkkaa kirjan nimeä. Hienoa!

Turun Ilpoisissa sen sijaan on yhdistetty nuorisotalo ja kirjasto. Kuulostaa levottomalta, mutta yhteistila toimii sekä nuorten, muiden asiakkaiden että kirjastovirkeilijoiden mielestä mainiosti. Nuorilla on turvallinen paikka, missä viettää iltapäivän tunnit.

Suomen suosituin kirjasto vuonna 2010 oli uudenuutukainen Turun pääkirjasto (1,2 miljoonaa käyntiä), toinen Espoon Sellon kirjasto ja kolmas Tampereen pääkirjasto Metso. On se mahtavaa, että meillä on tällainen kirjastolaitos, joka tavoittaa kaikenikäiset lukijat ja tarjoaa runsaudensarven täydeltä luettavaa!

2 kommenttia:

  1. Hyviä kirjastoja löytyy myös pieniltä paikkakunnilta: esimerkiksi Vehmaan pieni kirjasto on varsinainen kulttuurikeskus. Sen hoitaja Sirpa Ikala-Suomalainen hoitaa kirjastoaan kuin lastaan, on valmiina aina auttamaan ja järjestää kouluaikana kirjailijavierailuita kouluihin sekä pienimuotoisia taidenäyttelyitä kirjaston tiloihin. Vaikuttavin kirjasto, missä olen käynyt!

    Eläköön kirjastolaitos!

    VastaaPoista
  2. Tuossahan on hyvä syy käydä Vehmaalla.

    Luen muuten Semprunin kirjaa Tarvittava ruumis ja opin, että myös Büchenwaldin keskitysleirillä oli kirjasto, jossa oli noin 15 000 kirjaa! Yöllä valvontatöitä toimistossa tekevä Semprun luki leirillä Faulknerin Absalom! Absalom! -romaania. Surrealistista!

    VastaaPoista