maanantai 13. kesäkuuta 2011

Timo Parvela: Taro maan ytimessä

Päivi Brink kirjoittaa:

Luin lastenkirjallisuuslehti Onnimannista pari kehuvaa kritiikkiä Timo Parvelan lastenkirjoista, ja innostuin etsimään käsiini kirjan Taro maan ytimessä. Olipa sen seurassa mukavaa! Meillä on mieheni kanssa käynnissä muutto ulkomaille, joten aika menee pakatessa laatikoita. Niinpä arvostan suuresti sitä, että sain puolessa tunnissa kokea hauskan ja jännittävän seikkailun kirjan kanssa.

Parvela kirjoittaa värikästä kieltä ja osaa asettua lapsen mielikuvitusmaailmaan. Sarjakuvapiirtäjä Jussi Kaakinen tukee tekstiä taitavasti ja kertoo kuvalla enemmän kuin teksti paljastaa. Taro on pieni poika, joka päättää rakentaa kaivinkoneen, jolla voi porautua maapallon ytimeen. Toisaalta kirjassa kuljetaan tutuissa lähiömaisemissa, toisaalta siinä seikkailee hirviömato ja väkivahva karhu – sen kummemmin selittelemättä. Taron mielikuvitusmaailmassa kaikki asettuvat luonnollisesti rinnakkain. Ratkaisun hetkillä avuksi tulee äidin ylähyllylle piilottama herkullinen keksipaketti, joka maistuu hirviömadollekin. Vanhemmat vain eivät kykene seuraamaan Taron leikkien mukana, vaan jäävät raukat poloiset arkisen realismin vangeiksi.

Kirja sopii jokaiselle lukemaan opettelevalle tai nuoremmalle. Mutta suosittelen sitä välipalaksi arjen nujertamille aikuisillekin! Lapsena jokainen päivä oli seikkailu ja tuttukin paikka salaperäisiä yllätyksiä täynnä. Jotain siitä ajattelutavasta palautui mieleeni lukiessani Taron tarinaa ja katsellessani kiinnostavia pikku yksityiskohtia tulvivia kuvia.

Timo Parvela: Taro maan ytimessä. Kuvittanut Jussi Kaakinen. WSOY 2010.

3 kommenttia:

 1. Hauskaa, että nostit tämän hienon kirjan esiin. Postasin kirjasta juuri jokin aika sitten! Kysymyksessä on tosiaan aika erilainen lastenkirja, joka sopii mielestäni monenikäiselle lukijalle, myös aikuiselle.

  Valkoinen kirahvi

  VastaaPoista
 2. Ehkä kirjan viehättävyys on juuri siinä, että se ei kasvata lasta vaan muistuttaa aikuisia mielikuvitusleikkien ihanuudesta. Samalla kirja on tietty lapsille hauska kokemus.

  VastaaPoista
 3. Ihan totta, samalla kirja jättää avoimeksi kaiken. Sen, mikä oli totta ja mikä ei. Lapsilukijakin saa tilaa omille ajatuksille. Kirjan värimaailma on minusta mielenkiintoinen. Harvassa kuvakirjassa on tällaiset värit. Kuvitus on loistava!

  Terveisin, Valkoinen kirahvi

  VastaaPoista