keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Wikipedia, tekijänoikeudet ja Houellebecq

Päivi Brink kirjoittaa:

Aika ajoin on hyvä muistuttaa meitä tekstityöläisiä tekijänoikeuksista. Myös Wikipedia on tekijänoikeuden alainen, eikä sieltä niin vain voi lainata tekstikatkelmia. Tämän sai huomata myös Ranskan kirjallisuuden johtotähti Michel Houellebecq, jonka viimeisin teos La Carte et le territoire sisältää lähes suoria lainauksia Wikipediasta ilman viitettä. Kirjan seuraaviin panoksiin tuleekin seuraava teksti:

”Kiitän myös Wikipediaa (http://fr.wikipedia.org) ja sen tekijöitä, joiden tekstejä olen käyttänyt paikoin inspiraation lähteenä, erityisesti koskien kärpästä, Beauvaisin kaupunkia ja Frédéric Nihousia.”

Kirja sai loistavat kritiikit ja sille annettiin Goncourt-palkinto, joten jokainen Wikipediaa lukenut arvaa, että tekstit tuskin muodostavat romaanin ydintä. WSOY julkaisee sen syksyllä nimellä Maasto ja kartta.

Lue lisää:
http://blog.wikimedia.fr/wikipedia-et-m-houellebecq-des-nouvelles-et-une-avancee-3113

2 kommenttia:

  1. Hauska rinnastus tuossa selitteessä! Ensyklopedioissa onkin juuri ihanaa se, että kaupunki, kärpänen ja henkilötiedot voivat olla toistensa kanssa lomittain ja rinnakkain kiva on tietää -henkisesti! Tulee mieleen artikkeli mummoni Valo-tietoteoksesta: "Lehtikäärylät hyönteisten piilopirtteinä."

    VastaaPoista
  2. Aivan, tietosanakirjoissa piilee kaunokirjallisia piirteitä! Päivi B.

    VastaaPoista