maanantai 7. marraskuuta 2011

Rikastettu kirja

Päivi Brink kirjoittaa:

Sain tänään Gummerukselta lehdistötiedotteen, joka alkaa näin: "Mika Kuljun Raatteen tie -menestyskirjaan perustuva Frozen Hell on maailman ensimmäinen rikastettu kirja toisen maailmansodan dramaattisesta alkusoitosta Suomen näkökulmasta." Mikä ihmeen rikastettu kirja? Tiedotteessa ei sen enempää esitelty tätä termiä, joten ei kun googlaamaan.

Löysin tällaisen äänikirjoihin pääasiassa keskittyvän englanninkielisen sivuston, jossa termi enriched books avataan:
http://www.gracevoice.fi/production_services.html

Täällä ilmiötä analysoidaan laajemmin englanniksi: http://www.techflash.com/seattle/2010/03/enriched_e-books_will_they_fly.html

Frozen Hell on iPad-sovellus kirjasta, joka on jo ilmestynyt painettuna kirjana. Heti, kun aloin itse käyttää sähkökirjoja, ja kun tablettitietokoneet tulivat markkinoille, aloin odottaa tietokirjaa, jossa olisi linkkejä verkkosivuille. Viitettä klikkaamalla pääsisi lukemaan lisää saman tien tablettitietokoneen ollessa yhdistettynä verkkoon. Tälle on nyt nimi: rikastettu kirja. Mutta se voi olla paljon muutakin: videota, grafiikkaa ja ääntä tai painetusta kirjasta pois jätettyjä extroja yhdistettynä perinteiseen tietokirjaan. Tietokirjan maailma on muuttunut aivan uudenlaiseksi, ja houkuttelee taatusti taas nuorempiakin lukijoita tietokirjallisuuden pariin. Mahtavaa, olen innoissani tästä.

Entä kaunokirjallisuus? Miten ihanan ihmeellisiä mahdollisuuksia monimedia tuokaan kaunokirjallisuuteen. Kun sankaritar itkee yksin rakastetun perään, saadaan juuri sopiva ääniraita soimaan samalla, kun lukija lukee eteenpäin. Tekniikka on ihanaa, kun se lähtee käyttäjän nautinnosta!

Edellä mainitsemani linkki Techflash kertoo, että jo 2010 ilmestyi David Baldaccin romaani Deliver us from evil ilmestyi rikastettuna: "The "enriched" Baldacci novel, which comes out April 20, "will include passages deleted from the final text, research photos, an audio interview and video footage of Baldacci at work". Gummeruksen kirja ei siis ole maailman ensimmäinen rikastettu kirja, mutta Suomen ensimmäinen kumminkin. Techflash huomauttaa, että rikastetut kirjat ovat eduksi tableteille kilpailussa lukulaitteiden kanssa. Lukulaitteella kun ei pääse nettiin.

Seisomme uuden ajan kynnyksellä, hyvät lukijatoverit.

PS. Voin jo kuvitella, kuinka kirjoista tulee myös mainostilaa. Voit valita, ostatko kirjan hintaan 40 euroa, kun mukana ei ole mainoksia, ja hintaan 20 euroa, kun sivulla vilkkuu koko ajan joku bannerihässäkkä. Tiedän, minkä itse valitsisin.

3 kommenttia:

 1. Tämä on hyvä tietopaketti aiheesta:
  http://www.nytimes.com/2010/07/29/books/29ebook.html

  VastaaPoista
 2. Ja mieheni heti tajusi: kommentointimahdollisuus! Hän keksi, että lukiessasi näet Facebook-kavereittesi kommentit, ja voit tietysti itse kommentoida. Se tekee lukemisesta sosiaalisen harrastuksen.

  VastaaPoista
 3. Frozen Hellissä on kuulemma mukana videota eli ennen julkaisematonta elokuvaa rintamalta. Hienoa. Nyt vasta luin oikein tuon tiedotteen, että kyseessä on ensimmäinen rikastettu kirja toisesta maailmansodasta Suomessa. Se on varmasti totta.

  VastaaPoista