maanantai 21. marraskuuta 2011

Onnimannin juhlakirja julkiPäivi Brink kirjoittaa:

Lastenkirjainstituutin (ent. Suomen nuorisokirjallisuuden instituutti SNI) julkaisema kirjallisuuslehti Onnimanni on tärkeä foorumi lastenkirjakritiikille ja lastenkirjallisuuden tutkimuksen esittelyyn. Olen itsekin kirjoittanut monta kritiikkiä Onnimanniin ja löytänyt sen sivuilta useita uusia kirjoja, jotka ilman Onnimannia olisivat menneet minulta ohi. Nyt Onnimannin artikkeleista on koottu juhlakirja Satusaappaat ja runopilli.

Tiedote vähän muokattuna kuuluu näin:

Lastenkirjainstituutti julkaisee muhkean kaksiosaisen antologian Onnimanni-lehden keskeisistä artikkeleista kolmenkymmenen vuoden ajalta. Valikoiman ensimmäinen osa, yli 300-sivuinen Satusaappaat ja runopilli ilmestyy 29.11. Sen ovat toimittaneet Onnimannin nykyinen päätoimittaja Tuula Korolainen ja Arja Kanerva. Teos on tutkijan, opiskelijan ja koululaisen lähdeteos, mutta myös muistojen ja mielikuvien virittäjä ja siten erinomainen lahjakirja.

Valikoiman 44 artikkelia on ryhmitelty kolmeen osastoon: Arvostetut ja rakastetut, Muumilaaksossa ja Narniassa, Kuvissa ja kuvien takana. Ensimmäisessä osastossa käsitellään suosikkikirjoja, toisessa satuja, lastenromaaneja ja runoja, kolmannessa kuvakirjoja ja kuvituksia. Kirjoittajat ovat lastenkirjallisuuden arvostettuja asiantuntijoita, joukossa mm. Juhani Niemi, Maria Laukka, Riitta Kuivasmäki, Leena Kirstinä, Päivi Heikkilä-Halttunen, Sisko Ylimartimo, Sirke Happonen, Virpi Talvitie jne.

Kirjassa on runsas nelivärikuvitus, myös niissä artikkeleissa, jotka Onnimannin ja sitä edeltäneen SNI:n Tiedotteen varhaisvuosina julkaistiin mustavalkoisina. Teoksen tyylikkään ulkoasun on toteuttanut visuaalinen suunnittelija Tuomas Korolainen, kansikuva on Kristiina Louhen kuvitusta Kaarina Helakisan kirjaan Sinitukkainen tyttö ja muita satuja (Otava 2005).

http://www.lastenkirjainstituutti.fi/satusaappaat/

3 kommenttia:

  1. Aiheeseen liittyvä palkintouutinen Turun Sanomien sivuilta: "Hevos- ja koirakirjoistaan tunnetut Merja ja Marvi Jalo ovat voittaneet Plättä-äänestyksen. Plättä-plakaatti jaetaan vuosittain tuoreelle kotimaiselle nuortenkirjalle, joka nuorten lukijoiden äänestyksessä saa eniten kannatusta." Kirjan nimi on Jesse pentukoira. Itsekin luin nuorena noita Jalojen kirjoja.

    VastaaPoista
  2. Minulle muumilaakson tarinat olivat tuttuja jo peruskoulussa, kun kuuntelin jännittyneenä tarinaa Kuka lohduttaisi Nyytiä? Myös koulun lukukirjassa oli osio Muumilaaksosta Vaahteramäelle.

    VastaaPoista
  3. Koulun merkitys kirjallisuusinnostuksen luojana ja sen lietsojana on todella tärkeä. Itse muistan, kuinka hiiskumatta kuuntelimme, kun opettaja luki Mestaritontun seikkailuja.

    VastaaPoista