torstai 1. joulukuuta 2011

ENQUISTIN LUOLAT

Päivi Kosonen kirjoittaa


ENQUISTIN LUOLAT

Per Olov Enquist
Kolmannen luolan salaisuus
Kuvittanut Leonard Erlbruch
Suomentanut Marja Kyrö
Tammi, 2011
(Alkuteos: Den tredje grottans hemlighet)

Tämä on tunnetun ruotsalaismodernistin kirja. Se tuli vastaan kirjakaupassa lasten- ja nuorten kirjallisuuden pöydällä, kun kuopukselle etsittiin ajankulua sairaslomapäiviksi. Oikein sähköistyin nähdessäni kirjailijan, Per Olov Enquistin, nimen kirjan kannessa.

Aloitin näet vähän aikaa sitten kirjoittaa häntä käsittelevää esseetä. Alkuun kirjoittaminen sujui, mutta sitten jämähdys, pysähdys. Tekstiä oli, mutta olin täysin eksyksissä sen suhteen, mitä olin sanomassa. Tässä tilanteessa Kolmannen luolan salaisuus tuntui merkiltä. Minun oli ostettava se ja luettava se heti. Sen luettuani kaikki selviäisi ja löytäisin esseeseen näkökulman.

Minun on vaikea muodostaa käsitystä siitä, kuinka paljon Enquistilla on Suomessa lukijoita tällä hetkellä. Luulen, että hänet on unohdettu Henkilääkäri-suosion jälkeen. Eihän edes omaelämäkertaa suomennettu. En ole kuullut kenenkään sanovan siitä mitään.

Jos nyt kuitenkin joku muistaa tämän hienon ruotsalaismodernistin, niin kannattaa ehdottomasti lukea myös Kolmannen luolan salaisuus, vaikka se onkin lasten- ja nuortenkirjallisuuden osastolla. Kirjassa on kaikki Enquistin kirjallisuuden vakioelementit ja -kuvat: kartanpiirtämiset, vuoret ja luolat ja niiden varaan rakentuva maaginen lukemisen matka.

Enquistille kirjoittaminen on aina matka sisäänpäin itseen ja samalla aina myös matka ulos, johonkin ajankohtaiseen poliittiseen ja yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Tässä kirjassa nuo tarttumapisteet ovat ruotsalaismodernistin vanheneminen ja kansankodin heikkeneminen.

Luonto on aina ollut Enquistille tärkeä. Tässä kirjassa mukaan tulevat villit eläimet: sudet, karhut ja käärmeet, joiden kanssa ihmiset voivat elää rinnakkain ja saada yhteisiä kokemuksia. Välittäjinä ovat koirat ja pienet lapset – kun vain ehdimme pitää heistä huolta.

5 kommenttia:

 1. En tiennytkään, että Enquist kirjoittaa myös lastenkirjoja. Mukavaa. Ruotsalaista lastenkirjallisuutta pitäisikin lukea enemmän. Lindgrenin tunnen, mutta muuten huonosti. Ja kirjan nimi saa mielikuvituksen liikkeelle.

  VastaaPoista
 2. Enquist on monipuolinen. Varsinaisestihan hän on romaani- ja draamakirjailija, mutta kirjoittaa myös radioon ja lapsille. Hänellä on myös journalistinen tausta jostain 1960-luvulta.

  VastaaPoista
 3. Henkilääkäri oli huikea, mutta olet oikeassa - eipä ole tullut luettua mitään sen koommin... Kumma juttu, mihin Enquist katosi Suomessa?

  VastaaPoista
 4. Pääsin jopa kerran ehdottamaan Enquistille Nobel-palkintoa! Ei saanut sillä kertaa, mutta ansaitsisi kyllä.

  Omat suosikkini ovat: Kapteeni Nemon kirjasto, Ihmeparantajan viides talvi ja Suistunut enkeli. Tosin ruotsiksi tekstit soivat vielä hienommin, mutta myös suomennokset ovat mainioita.

  VastaaPoista
 5. Tässä vielä kustantajan esittely kirjasta: http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513159351/alue/906,907,912,956,911/navi/Uutuudet/navi2/9025/

  VastaaPoista